Tekki 1-3 / 鉄騎 1-3

Baggrund
Tekki-kata menes at have kinesiske rødder og var oprindeligt kendt på Okinawa under navnet Naihanchi. Gichin Funakoshi ændrede navnet til Tekki omkring samme tidspunkt (1936), som han ændrede måden at skrive karate på (hvilket ændrede betydningen fra “kinesisk hånd” til “tom hånd”). Tekki betyder “jernrytter”, den primære stilling er kiba-dachi, og ved ihærdig træning af kataen skulle man udvikle en stilling så stærk som jern. 

Yasutsune Itosu dannede Tekki Nidan og Tekki Sandan ud fra Tekki Shodan, og formålet var at bruge dem til fysisk træning i skolerne. Af samme grund indeholder de ikke spark eller angreb mod særligt sårbare områder af kroppen såsom øjne eller skridt.

Fælles for de tre varianter er embusen, idet kataen udføres på samme horisontale linje fra side til side. Symbolikken heri kan være en kampsituation, hvor man befinder sig i en gyde med ryggen mod muren eller på kanten af en klippe. Ifølge en anden legende symboliserer embusen den begrænsede plads, som de kinesiske kampkunstnere havde til rådighed, når de sejlede til Japan.

 

Tekki Shodan / 鉄騎初段

Embusen

 

 

Video (2:54): Tekki Shodan udført af Hirokazu Kanazawa (SKIF)

 
Video (9:28): Bunkai til Tekki Shodan (SKIF)

Video (7:21): Bunkai til Tekki Shodan udført af Didier Lupo

 

Tekki Nidan / 鉄騎二段

Embusen

 

Video (2:41): Tekki Nidan udført af Hirokazu Kanazawa (SKIF)

Video (1:55): Bunkai til Tekki Nidan (Kanazawa/SKIF)

Video (3:08): Bunkai til Tekki Nidan (Kanazawa/SKIF)

Video (24:00): Indeholder en enkelt bunkai til Tekki Nidan i starten af filmen og handler ellers om Bassai Dai, Jion, Empi, Kankû Dai, Bassai Shô og Kankû Shô

 

Tekki Sandan / 鉄騎三段

Embusen

 

 

Video (2:24): Tekki Sandan udført af Hirokazu Kanazawa (SKIF)

Video (1:49): Bunkai til Tekki Sandan (Kanazawa/SKIF)

Video (13:07): Bunkai til Tekki 1, 2 og 3 udført af Didier Lupo

 

Print Friendly, PDF & Email